Afaceritextile.ro – un El Dorado virtual pentru lana de aur si matasea naturala romaneasca


Imagine

 

In aceasta parte de lume, confectionarea obiectelor de imbracaminte din fibre naturale, dar si de infrumusetare a locuintelor cu ajutorul textilelor in nuante si simboluri imprumutate din Natura are o traditie foarte veche.

De mici copii am ascultat fermecati povestile spuse de bunica, in care era vorba de caiere de lana fermecata puse in furcile femeilor, de vartelnite si fuioare, de haine tesute cu fir de aur si de argint, dar si de camesi din borangic fin, pastrate cu sfintenie in pretioasele lazi de zestre.

Covoarele noastre, tesute la razboaie de lemn, arhaice, poate nu puteau sa te poarte in vazduh precum acelea asiatice, de origine persana, dar cu siguranta, prin motivele mostenite din batrani (geometrice, florale, animaliere, mistice), ce rasareau din urzeli in desene complicate, adevarate harti simbolice ale drumului omului prin Viata si Dincolo de ea.

 Captură

Un loc aparte in produsele textile romanesti il ocupa cergile, despre care tot mai multi istorici scriu acum ca, in afara faptului ca foloseau drept invelitori in noptile friguroase, mai aveau si o destinatie aparte: cu ele stramosii noastri culegeau aurul din albiile raurilor din Carpati, atat de bogate in acest metal ravnit de atatea si atatea hoarde de navalitori ce ne-au calcat mosia.

Cand spunem China, gandul ne fuge la brocart, migaloasa tesatura de matase, infrumusetata de multe ori cu fire de aur si argint, spre a fi materialul cel mai nimerit pentru vesmintele nobiliare, imparatesti…

Dar si noi avem matasea noastra romaneasca, borangicul, din care se confectionau in satele din sudul tarii acele faimoase marame, ce dadeau tarancilor noastre o aura de Ilene-Cosanzene, de printese „din popor”.

Fibrele vegetale precum inul, canepa erau utilizate pe meleagurile noastre inca de pe vremea tracilor, la fel si lana de oaie si parul de capra.

In zonele rurale de astazi, incet-incet traditia mestesugurilor populare incepe sa se piarda, asa ca orice initiativa in acest sens este de bun augur.

O varianta pentru acei mici intreprinzatori, care nu vor sa lase in uitare confectionarea hainelor din fibre naturale, atat de in voga de catva timp in lumea intreaga, ar fi si aceea de a se inscrie pe un portal deosebit, 100% romanesc, AfaceriTextile.ro, unde vor putea sa ia contact si cu alti curajosi care nu vor sa lase traditiile sa moara, sa faca schimb de experienta cu acestia.

Acolo pot sa gaseasca si oportunitati de comercializare a produselor vestimentare realizate de ei, pot afla de diverse targuri si expozitii nationale si internationale, pot sa isi faca reclama spre a capata notorietate.

Intrati pe acest portal specializat si o sa gasiti multe lucruri interesante, de folos in activitatea voastra de mici antreprenori pastratori ai traditiilor milenare, cu visuri mari, pe deplin realizabile!

 sigla_romcibex1 (1)

 

 

sursa foto: https://flic.kr/p/8DUdwB

Publicitate