4 diferente esentiale intre o cartela de interfon optica si un tag RFID de proximitate


Daca stati la bloc in Bucuresti este foarte probabil ca sa aveti nevoie la un moment dat de niste cartele de interfon la pret avantajos, fie pentru ca le-ati pierdut pe cele primite initial de la administratorul blocului, fie pentru ca ele, ca orice alt gadget, s-au stricat.

Noroc ca exista multe centre specializate de unde puteti sa obtineti clone ale acestor „speracluri legale”, rapid si ieftin.

Inclusiv in supermarket-uri puteti ca sa va multiplicati accesoriile de intrat in bloc, la standurile ce ofera asemenea servicii utile pentru populatie.

Acum, ideea este cam asa: daca ti s-a furat portofelul cu chei si acte, s-ar putea ca un spargator sa foloseasca datele obtinute pentru ca sa  patrunda in imobil fara probleme, de aceea ar fi recomandabil, pentru un plus de siguranta, ca sa nu tineti  cartea de identitate alaturi de brelocul cu cheile casei si tag-ul sa cartela de interfon.

Daca nu stiati, exista mai multe feluri de accesorii cu ajutorul carora poti ca sa intri intr-un bloc dotat cu interfon mai vechi sau cu un sistem de control acces mai modern: tag-uri RFID, cartele de acces optice sau carduri, Totusi, ele nu se pot schimba intre ele.

Cele mai intalnite in practica sunt primele doua categorii, poate si pentru cu se monteaza usor pe legatura de chei, asa incat sunt mai dificil de pierdut din portofel sau buzunar.

Daca ar fi ca sa ne referim la producatori, suprematia o detin fara indoiala modelele de cartele interfon Electra transparente sau mov  si tipurile de tag-uri Electra sub forma de banuti albastri sau gri.

Intre un tag RFID si o cartela acces interfon exista anumite diferente, pe care le-am aflat de curand si eu, asa ca m-am gandit ca sa vi le destainuiesc si voua in randurile ce urmeaza.

Deosebiri existente intre tag-urile RFID si cartelele de acces optice

1) Marimea si forma diferite.

Un tag este mai mic si este compus dintr-o parte rotunda proeminenta, asemanatoare cu un banut, plus o prelungire ce il transforma intr-un accesoriu oval, usor de montat pe un breloc de chei.

rsz_tagelt_gri_0

O cartela acces interfon este mai mare (cam o data si jumatate cat un tag RFID) si are o forma dreptunghiulara, cu o perforatie rotunda la unul dintre capete ce permite, de asemenea, sa fie pastrata alaturi de cheile locuintei, pe o veriga simpla sau pe alt tip de breloc.

 

kimxxxx_mare

2) Culorile diferite.

Tag-urile sunt albastre sau gri, pe cand cartelele de interfon sunt de obicei transparente sau mov, cu coduri de bare.

3) Modul in care este citit codul de identificare.

Tag-ul RFID, dupa cum ii spune si numele, este un accesoriu de proximitate care realizeaza identificarea prin unde radio, de la mica distanta.

O cartela acces interfon se utilizeaza la acele sisteme de control al patrunderii intr-o incinta unde citirea unui cod de bare pe care il contine se face optic.

4) Modul in care se pot multiplica (clona) la cerere.

Un tag de proximitate RFID are programat un cod unic, specific doar sistemului de acces respectiv, motiv pentru care, daca de doreste multiplicarea acestui accesoriu este nevoie obligatoriu ca respectivul doritor sa se prezinte la centrul ce realizeaza asemenea clonari cu un tag valid (eventual imprumutat de la vecin, daca nu mai are niciunul prin casa).

O cartela acces interfon optica se poate clona mai usor, fara a fi nevoie de prezenta fizica in prima etapa la sediul unui centru ce realizeaza asemenea produse, daca acolo se primesc si comenzi online, deoarece codul este trecut pe o folie transparenta pe accesoriul respectiv si este format dintr-un anumit grup de cifre unic (4 sau 5).

Daca in urma cu vreo cativa ani majoritare erau instalatiile de acces cu cartele interfon Electra, in prezent, multe asociatii de proprietari si-au montat sisteme interfon care folosesc tag-uri RFID.

In aceste conditii, s-ar putea ca la centrul de clonat accesorii care permit accesul intr-o anumita incinta, sa vi se spuna ca exista si tag-uri care nu pot ca sa fie multiplicate.

Din fericire, majoritatea blocurilor romanesti utilizeaza cartele tip Electra sau tag-uri banut de la aceeasi companie prestigioasa, asa incat gadget-urile cu aceasta destinatie provenind de la alti producatori sunt destul de rare.

 

 

 

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s