Trendurile in materie de print pe afise mari sunt in continua schimbare, deoarece in special tinerele generatii nu mai percuteaza la niste semnale vizuale invechite, ci isi doresc elemente surprinzatoare, intr-un limbaj pe care sa-l poata intelege.
Un afis care sa iti capteze atentia, mai mult decat oricand in prezent trebuie sa spuna o poveste, deoarece visual storytelling-ul are un efect mult mai coplesitor decat vreo tehnica mult uzitata intr-o reclama text sau chiar audio, oricat de bine ar fi realizata ea.
Un desen, o fotografie, poate ca sa se transforme intr-un simbol pentru o idee, un sentiment, un obiect, poate ca sa fie o componenta esentiala dintr-un sistem de semne care impreuna alcatuiesc o informatie.
Mesajul publicitar, intr-o lume consumatorista precum este a noastra, are o importanta fundamentala, iar daca el se transmite prin intermediul unor printuri mari este posibil ca sa fie receptat rapid, fara distorsionari suparatoare, de catre aceia carora le este destinat.
O campanie de promovare produse sau servicii prin intermediul unor printuri mari presupune obligatoriu si colaborarea cu o firma cu notorietate, cu experienta in prestarea de astfel de servicii de tiparire, agentie care sa fie in masura ca sa execute cu fidelitate si la o calitate premium inclusiv modele de afis grandioase (ca idee si dimensiuni).
Mai ales cand este vorba de o poveste de afaceri, ce se condenseaza intr-un afis publicitar outdoor, oamenii care primesc macheta acestuia spre a realiza operatiunea de printare trebuie ca sa inteleaga foarte bine ei insisi ceea ce doreste a se transmite prin intermediul reclamei vizuale respective, nu sa execute lucrarea in mod absolut mecanic, ca si cand ar printa un banal formular ce urmeaza a fi depus la administratia fiscala de catre un contribuabil blazat.
Conceptul de visual storytelling a fost imbratisat cu multa caldura de catre designeri renumiti din intreaga lume, deoarece, orice s-ar spune, de cand ne nastem si pana cand parasim aceasta viata suntem inconjurati de povesti de tot felul.
Dat fiind ca fiecare dintre noi are realitatea lui proprie in care isi duce existenta, putem spune ca fiecare om de pe aceasta planeta are propria lui poveste personala.
Asa se intampla si cu produsele si serviciile diferitelor companii: fiecare dintre acestea poate avea propriul sau basm demn de a fi expus intr-o forma vizuala, mai stilizata sau mai concret-inteligibila pentru privitori.
Decizia de printare afise care istorisesc ceva prin simbolistica este una foarte buna in aceste vremuri, cand lumea e mai dispusa ca sa priveasca rapid o imagine-reclama, decat sa citeasca pe indelete, cu atentie, despre un lucru care ar putea ca sa ii fie de trebuinta in prezent sau in viitor, lui sau celor din familie.
O poveste vizuala de tip afis nu este usor de imaginat.
Principiul de baza este ca sa spui cat mai mult cu cat mai putin posibil, pentru un maxim de impact.
Niste detalii concrete, esentiale, sunt necesare intotdeauna, deoarece intaresc credibilitatea, dar nu este obigatoriu ca sa fie doar ele prezente in content-ul vizual al acestui mijloc de reclama moderna.
Colajele, daca nu sunt obositoare, pot ca sa fie o gaselnita buna, mai ales daca ele au la baza o idee conducatoare care sa ii faca pe cei care vad afisul ca sa exclame entuziasti: „Wow, ce idee tare!”
Oricum, inainte de a trece la o printare afise pentru o campanie publicitara, trebuie ca sa se verifice daca privitorul vede simbolurile incluse in reclama dintr-o perspectiva care nu ii este prea familiara, care sa-l provoace la o sedinta de „fitness neuronal”, deoarece, precum se stie, creierul se plictiseste repede de imagine banale, pe care le-a mai vazut de zeci, sute sau mii de ori.
sursa foto: https://pixabay.com