HOROSCOPUL ZILNIC, ÎNTRE MIT ȘI REALITATE


horoscope-1371877_960_720Credibilitatea horoscopului este un subiect destul de sensibil. Situată între știință și pseudoștiință, astrologia este cunoscută de puțini dar discutată de mulți. De-a lungul timpului, predicțiile astrologice au fost etichetate în fel și chip: de la profeții, până la șarlatanii menite să păcălească oamenii.

Astăzi, horoscopul a devenit un bun de consum răspândit la scară largă. Deși nu mulți cred că previziunile astrologice au șanse foarte mari să se adeverească, horoscopul zilnic a devenit parte din rutina matinală a multor persoane. Percepția asupra horoscopului a rămas însă plină de stereotipuri, mare parte din ele create din lipsă de informații corecte.

De altfel, este destul de greu să se delimiteze clar linia dintre mit și realitate, având în vedere locul pe care astrologia l-a ocupat, de-a lungul timpului, în cultura și conștiința colectivă a popoarelor.

ZODIACUL ÎN DIFERITE CULTURI ȘI PERIOADE

Știați că primul rol al zodiacului a fost acela de a face o legătură între constelațiile de pe cer și diferite perioade ale anului? Primii mari astronomi din istorie au fost babilonienii și tot ei au creat, la începutul mileniului II î.Hr., conceptul de zodiac, înțeles ca succesiune a constelațiilor pe cer. Când și-au dat seama că zodiacul poate fi folosit ca instrument de măsurare a timpului, au ales cele 12 constelații (cunoscute astăzi de europeni drept cele 12 zodii). Abia ulterior a fost adusă în discuție și posibilitatea ca poziția stelelor să aibă o anumită influență asupra oamenilor.

În Grecia Antică, astrologia a intrat sub influența panteonului religios grec și, odată cu creșterea interesului oamenilor pentru această ramură, zodiacul a început să fie folosit pentru previziuni. Astrologia a rămas o disciplină destul de respectată până în secul XVII. Abia în epoca iluminismului a fost aruncată în zona ocultismului, pentru ca odată cu secolul XX, astrologia să ajungă iar în atenția maselor.

HOROSCOPUL ÎN ZILELE NOASTRE

Odată cu înflorirea culturii de masă, horoscopul a început să fie tot mai prezent în viețile oamenilor și, datorită mijloacelor de comunicare mass-media, a devenit parte din rutina zilnică a multor persoane. Studiile arată că horoscopul a devenit un ritual matinal aproape la fel de puternic ca și băutul cafelei la prima oră.

Fie că deschidem un ziar, o revistă sau televizorul, peste tot există o rubrică dedicată horoscopului zilnic. Zâmbim când predicțiile astrologice sunt de bun augur, catalogăm horoscopul drept minciună când predicțiile nu sunt de partea noastră. Până la urmă, care sunt șansele ca ceea ce scris în horoscopul zilnic să se întâmple tuturor persoanelor născute în aceeași zodie? E ca și cum ai căuta acul în căruța cu fân. După un timp, începi să de îndoiești că există.

Așadar, horoscopul rămâne suspendat undeva între mit și realitate. Fascinant pentru unii, minciună pentru alții, sursă de entertainment pentru majoritatea, horoscopul este consumat zilnic de marea majoritate a oamenilor, ceea ce ridică întrebarea legitimă:

Cât de mult ne putem încrede în horoscop?

DESPRE HOROSCOP ȘI REALITATE

Când vine vorba de horoscop, foarte multe persoane pleacă din start cu o concepție greșită, și anume aceea că horoscopul trebuie să prezică viitorul. Nimic mai fals! Confuzia între predicție și prezicere este destul de răspândită, motiv pentru care, în mintea multora, apare semnul egal între horoscop și oracol.

Ei bine, astrologia nu este chiar o pseudoștiință, iar horoscopul are câteva baze reale destul de solide. În ciuda asocierii puternice cu domeniul spiritualității, predicțiile astrologice pornesc de la:

 

  • Poziționarea și mișcarea corpurilor cerești

 

O predicție astrologice trebuie să ia în calcul poziția astrelor și a planetelor în spațiul cosmic și una față de cealaltă, precum și viteza cu care fiecare corp ceresc se mișcă.

 

  • Domeniul astral

 

Un detaliu important în procesul de realizare a unei predicții astrologice este locul fizic în care se găsește un corp ceresc la un anumit moment dat. În funcție de acesta, se stabilește aspectul pe care corpul ceresc îl face cu celelalte planete la momentul realizării astrogramei zilnice. Cu alte cuvinte, astrologul își poate da seama dacă climatul este favorabil pentru nativii dintr-o anumită zodie.

 

  • Cifre

 

Ziua și ora nașterii sunt două detalii foarte importante în procesul de realizare a predicțiilor astrologice personalizate. În cazul horoscopului zilnic, predicțiile sunt făcute pentru toți nativii dintr-o anumită zodie, de unde și caracterul mai general.

Acestora li se adaugă și intuiția astrologului și capacitatea sa de a corela anumite informații. Expertiza acestuia este destul de importantă, așa că este recomandat ca cei care vor să vadă ce le-au rezervat astrele să apeleze la un site care lucrează cu un astrolog acreditat.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s