Incepe exploatarea gazelor din Marea Neagra?


Gabriel Comanescu, unul dintre cei mai importanti miliardari din sud-estul Europei, pare a fi harazit de stele de a face o avere deosebita.

Captură


„GSP – Grup Servicii Petroliere” urmeaza ca sa caute resurse de gaz in platforma continentala a Marii Negre pentru compania americana „Black Sea Oil & Gas” (BSOG), in urma atribuirii unui important contract de foraj ce are ca principala obligatie pentru compania patronului si CEO-ului Gabriel Comanescu saparea a doua sonde de explorare offshore in perimetru XV Midia, in zona de apa de mica adancime (sectorul romanesc).


Inceperea activitatilor de foraj urmeaza a se face incepand din al patrulea trimestru al acestui an, 2017, cu platforma de tip cantilever „GSP Uranus”, pana la 100 de metri adancime.

In plus, „GSP – Grup Servicii Petroliere” va asigura si serviciile anexa de transport aerian, logistica si nave de servicii offshore necesare acestor activitati de foraj maritim.


Experienta deosebita, profesionalismul angajatilor din cadrul holding-ului condus de catre Gabriel Valentin Comanescu, iata elementele care i-au convins pe americani sa semneze cu aceasta companie. Anterior, platformele de foraj marin au extins activitatea GSP in diferite colturi ale lumii, ajungand ca sa caute petrol în Marea Nordului, in Mexic sau Rusia. 

Actualmente „GSP” are nu mai putin decat 10% din aria petroliera concesionata in Marea Neagra. 

Se apreciaza ca din trimestrul trei al anului 2019, primele cantitati de gaze ce se vor extrage din platforma continentala a Marii Negre vor ajunge in Sistemul National de Transport – TransGaz, urmand a fi vandute in tara si/sau in Europa Occidentala.


Daca la inceput aceste cantitati vor fi de circa jumatate de miliard de metri cubi/an, ulterior, mai precis incepand cu deceniul trei al secolului nostru, ele vor fi mult mai mari.


Aprobarile necesare acestui proiect ambitios vor fi obtinute, considera reprezentantii firmei americane, in cursul acestui an, iar dupa aceea, inca vreo doi ani vor fi necesari pentru ca structurile necesare exploatarii sa se poata construi. 


Este vorba atat de ridicarea platformei de tip offshore, de forajul propriu-zis, de montarea conductelor offshore si onshore si de edificarea unei statii de tratare a gazelor ultramoderna, in care sa fie inglobat know how de ultima ora pe plan mondial.


Proiectul mentionat si-a fixat drept tinta producerea a circa 10 procente din intregul necesar al Romaniei in materie de gaze naturale, respectiv un miliard de metri cubi pe an.


Gabriel Valentin Comanescu are mare incredere in realizarea acestui deziderat.


Ce redevenţe se vor aplica la offshore?

Guvernul a lansat in dezbatere publica proiectul de lege pentru reglementarea sistemului de redevente al concesiunilor resurselor minerale, petroliere și hidrominerale. Vom vedea care va fi in final nivelul acestor redevente, un subiect extrem de fierbinte in ultimii cinci ani si cand va incepe in mod efectiv exploatarea gazelor din platforma continentala a Marii Negre.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s