Costumul de neopren de tip wetsuit – caracteristici și sfaturi


Costumul de neopren este cel mai bun prieten al surferilor, scafandrilor și înotătorilor care practică sporturi de apă și în sezonul rece. Iar asta pentru că, prin alegerea corectă a tipului de costum de neopren și a grosimii lui, aceștia se pot bucura pe întreaga perioadă a anului de pasiunea pe care o au, fără să-și facă griji din cauza frigului și a temperaturii scăzute a apei!

Cum se alege, însă, un astfel de echipament? Mai întâi, trebuie precizat că există două tipuri de costum de neopren – wetsuit și drysuit. Primul lucru pe care trebuie să îl înveți despre ele este că nu au rolul de a încălzi corpul.

Ambele tipuri, însă, sunt concepute astfel încât să împiedice pierderea căldurii pe care o emani, așadar acesta este modul în care funcționează un costum de neopren.

În privința diferențelor dintre ele, acestea sunt ușor de intuit:

  • costumul de tip wetsuit este un costum „umed”, a căruit caracteristică principală constă în faptul că izolarea termică se face printr-un strat foarte subțire de apă, păstrat între piele și neopren;

  • costumul de tip drysuit este costumul „uscat” și complet etanș, care menține pielea uscată și izolează termic doar prin proprietăților neoprenului din care este confecționat.

Acum, că știi ABC-ul costumelor de neopren, iată care sunt principalele caracteristici ale unui wetsuit!

Grosimea unui wetsuit

Una dintre cele mai des întâlnite dileme ale celor care intenționează să-și achiziționeze un wetsuit este legată de grosimea costumului. Iar răspunsul s-ar putea să nu-ți placă deloc: depinde numai de tine și de planurile pe care le ai. În general, grosimea unui costum de neopren variază între 1,5 și 9 mm. Alegerea ta ar trebui să fie bazată pe temperatura apei în care te vei aventura!

Iată cele mai comune recomandări privind grosimea costumului, în funcție de cât de rece e apa:

  • pentru apă cu o temperatură de peste 22 grade Celsius – costumul trebuie să aibă o grosime de 2 – 3/2 mm;

  • pentru apă cu o temperatură cuprinsă între 15 și 19 grade Celsius – costumul trebuie să aibă o grosime de 4/3 mm;

  • pentru apă cu o temperatură cuprinsă între 9 și 12 grade Celsius – costumul trebuie să aibă o grosime de 4/3 – 5/4 mm;

  • pentru apă cu o temperatură cuprinsă sub 6 grade Celsius – costumul trebuie să aibă o grosime de 5/4 – 6/5 mm.

În afară de aceste recomandări, mai sunt, însă, numeroase alte păreri privind raportarea grosimii la temperatura apei. Depinde foarte mult și de cât de friguros ori călduros ești de felul tău, depinde, de asemenea, și în ce fel de apă vei folosi costumul, așadar decizia finală vei vedea că va trebui formată dintr-un cumul de factori.

Iar în afară de grosime, este important să stabilești și din ce anume ar trebui să fie compus costumul tău. Cu cât temperatura apei este mai scăzută, cu atât mai mult vei avea nevoie ca fiecare zonă a corpului să-ți fie protejată.

Astfel, s-ar putea să trebuiască să iei în calcul și cumpărarea unor mănuși, a unei perechi de încălțăminte din neopren sau a unei cagule ori a unui fes special confecționat pentru practicarea sporturilor nautice în sezonul rece.

Ca să îți fie mai ușor, iată un tabel care mai mult ca sigur te va ajuta:

C:\Users\AdMarks\Desktop\Cristina\Shop Extrem\octombrie_2017\costum neopren de tip wetsuit.jpg

De altfel, poate fi util și un tabel dedicat persoanelor mai călduroase, cum e cel făcut de Snell Brothers Surfboards – o companie de surfboard design, înființată de doi frați din UK pasionați de surf:

C:\Users\AdMarks\Desktop\Cristina\Shop Extrem\octombrie_2017\costum neopren wetsuit.jpg

Publicitate

Un gând despre „Costumul de neopren de tip wetsuit – caracteristici și sfaturi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s