In materie de climatizatoare pentru locuinte, se pare ca suprematia o detin in continuare aparatele de aer conditionat 12000 btu si este si firesc sa fie asa, deoarece ele sunt bune atat pentru garsoniere, cat si pentru apartamente de doua camere.
Iata doar cateva criterii de care trebuie ca sa tinem seama cand alegem un aparat de aer conditionat:
1. Calitatea produselor si service-ul oferit
Deja nu mai putem ca sa ne bazam doar pe brand cand alegem un aparat de climatizare pentru locuintei noastra.
Daca pretul nu mai reprezinta criteriul de baza la cumparare, nici macar producatorul nu mai este o garantie imbatabila, deoarece in ultima vreme chiar si marii fabricanti de AC-uri au in portofoliu atat produse de calitate inferioara, cat si de calitate medie, precum si altele din clasa de lux.
Oricum, chiar daca nu putem sa mai avem o incredere totala in branduri, in niciun caz nu trebuie sa cumparam un produs „no name” pe motiv ca oricum nu conteaza, daca nu ai habar exact ce cumperi, daca totul este un soi de loterie chiar si in materie de AC-uri.
S-au intamplat prea multe incendii in ultima vreme si in tara noastra cauzate de aparatele de aer conditionat de proasta calitate, incat sa ne permitem sa riscam niste incidente de acest gen, ce se pot solda nu doar cu pagube materiale importante, ci si cu pierderi de vieti omenesti. Nimeni nu isi doreste asa ceva.
Cel mai bine este sa cumparam un aparat de aer conditionat calitativ de la un dealer cu notorietate, in care avem incredere, care are recomandari bune si care este o prima garantie ca are in oferta produse performante si asigura si un service performant.
2. Puterea aparatului de aer conditionat.
Un aparat de aer conditionat prea puternic va elimina prea rapid caldura, racind brusc aerul din incapere, in conditiile in care nu va elimina eficient si umezeala acestuia.
Iar acest fapt va conduce neindoielnic la uzura rapida a componentelor aparatului.
Ia legatura cu un specialist, daca nu ai idee care este puterea optima pentru un climatizator necesar casei tale. In medie, pentru o locuinta cu o suprafata cuprinsa intre 25 si 35 mp, un aparat de aer conditionat 12000 btu este mai mult suficient.
Desigur, puterea AC-ului ales trebuie ca sa tina seama si de alti factori importanti precum ar fi:
– locul exact unde se va monta aparatul respectiv de climatizare interioara;
– inaltimea tavanului incaperii;
– pozitionarea ferestrelor;
– gradul de izolare al locuintei;
– puterea razelor de soare care patrund in incinta unde aparatul de aer conditionat va fi instalat.
3.Consumul de energie electrica
Nu trebuie neglijat nici consumul de electricitate, care variaza in raport de puterea aparatului de aer conditionat si de timpul in care va fi utilizat.
4. Calitatea productiei de aer conditionat.
Dotarea AC-ului cu un filtru HEPA este intotdeauna o alegere buna, daca ne dorim un aer conditionat cat mai bun din punct de vedere al calitatii acestuia.
5. Silentiozitatea
Cu cat numarul de decibeli emisi in itmpul functionarii este mai mic, cu atat climatizatorul este mai adecvat montarii intr-o locuinta care ne dorim sa fie pe cat posibil o oaza de liniste, nu sa semene mult cu o hala industriala unde se lucreaza la turatie maxima.
6. Pretul
In extrasezon preturile la aparatele de aer conditionat se micsoreaza, mai ales in perioada reducerilor de iarna, asadar este o buna perioada pentru a face o asemenea achizitie necesara pentru confortul din casa.
7. Instalarea gratuita.
Exista magazine de specialitate, inclusiv online, care asigura si montajul gratuit pentru aparatul de aer conditionat achizitionat. Alegeti aceasta varianta, care va scuteste de inutile batai de cap ulterioara.
8. Mentenanta simpla.
Intretinerea aparatului de climatizare trebuie ca sa fie cat mai usoara pentru proprietar, sa nu necesite costuri ridicate pe intreaga perioada de exploatare, pentru ca amortizarea investitiei sa se realizeze cat mai rapid, fara cheltuieli mari de intretinere.