Sisteme ERP – implementare și beneficii


Evoluția tehnologiei și rapiditatea schimbării mediului de afaceri în toate domeniile face ca orice companie să aibă nevoie de ajutor pentru gestionarea și coordonarea activităților zilnice. De aceea, nu este de mirare interesul tot mai mare al firmelor pentru implementarea unui sistem de tip ERP.

Ce este ERP și care este rolul unui astfel de program?

Acronimul ERP vine de la Enterprise Resource Planning, ceea ce înseamnă Planificarea Resurselor Enterprise sau, mai precis, Planificarea Resurselor Întreprinderii.

Astfel, aplicația ERP este un produs software care ajută la gestionarea și coordonarea activităților zilnice ale unei organizații, activități ce țin de managementul de proiect, contabilitate, aprovizionare, producție ș.a.m.d.

Așadar, rolul unui sistem ERP este acela de a înlesni derularea proceselor de afaceri și realizarea obiectivelor companiei.

Altfel spus, un astfel de program este folosit de către companii pentru absolut orice intră în activitatea zilnică a angajaților, aplicația înregistrând munca efectuată de aceștia și oferind o viziune mai amplă asupra tuturor proceselor de lucru.

În acest fel, se poate observa cu o mai mare ușurință care sunt soluțiile care necesită implementare pentru îmbunătățirea derulării procesului de afaceri, ceea ce oferă, în mod implicit, o mulțime de beneficii asupra atingerii obiectivelor propuse de fiecare departament în parte.

Și având în vedere numărul mare de beneficii oferit de implementarea unui astfel de sistem, tot mai multe companii – și nu neapărat din rândul celor mai mari, ci, dimpotrivă, multe dintre ele fiind organizații medii – aleg să utilizeze soluția ERP.

Cum te ajută platforma ERP și care sunt situațiile în care este absolut necesară?

Pentru a înțelege mai bine avantajele oferite de un astfel de program, să dăm ca exemplu una dintre cele mai importante funcționalități pe care aplicația o asigură, și anume unicitatea sistemului de raportare.

Aplicația funcționează prin înregistrarea unui user pentru fiecare angajat în parte, iar fiecare dintre acești useri are posibilitatea de a extrage în mod instant rapoartele și analizele de care are nevoie.

Mai mult decât atât, cu ajutorul acestei platforme pot fi obținute informații esențiale pentru business în care activați. În plus, merită reamintit marele avantaj de a posibilitatea identificării acelor sectoare de activitate care nu funcționează corespunzător, astfel încât măsurile necesare redresării să poată fi implementate din timp, pentru a diminua pe cât posibil pierderile.

Un alt beneficiu oferit de sistemul ERP constă în capacitatea acestuia de a răspunde la diverse interogări, indiferent de complexitatea lor, și, de asemenea, în abilitatea programului de a prevedea și de a identifica anumite probleme și cauzele acestora.

Din punct de vedere al trasabilității și al back-up-ului, de asemenea sistemul ERP oferă un mare avantaj, deoarece toate operațiunile efectuate se înregistrează în program, astfel că datele nu au cum să fie pierdute vreodată.

În plus, există inclusiv posibilitatea ca datele să fie recuperate prin intermediului unui back-up, iar acest lucru poate fi extrem de util în cazul unui audit, spre exemplu.

În cât timp poate fi implementat un sistem ERP?

Răspunsul la această întrebare poate varia în funcție de compania IT pe care o alegeți pentru achiziționarea și implementarea programului ERP și de caracteristicile și nevoile organizației în care activați.

De exemplu, Soft Pepper – o firmă software din București care creează aplicații și site-uri pentru businessuri din întreaga lume – oferă propriul lor sistem de tip ERP in cloud, denumit 365ERP și bazat pe modelul SaaS (Software-as-a-service). Durata implementării unei astfel de platforme variază de la 3-4 luni și până la 10-12 luni, așa cum spuneam, în funcție de nevoile companiei.