Beneficiile unui corset pentru coloană


f

 

Magazinele de dispozitive medicale, precum Artromedicale.ro, au în ofertă orteze de diferite tipuri, precum ar fi binecunoscutele orteze lombare, orteze cervicale, inclusiv corsete medicale pentru coloana.

Ce este un corset pentru spate?

Un corset pentru coloana vertebrală este acel suport medical care poate contribui la stabilizarea spatelui și astfel să prevină anumite prejudicii de sănătate, să corecteze diverse traumatisme trecute, chiar să schimbe în timp morfologia corpului în sens pozitiv.

Utilizarea unui corset medical aduce atât beneficii de natură fizică, dar și avantaje de natură psihică.

Beneficii de natură fizică generate de purtarea unui corset pentru coloana

Utilizarea la indicațiile medicului specialist a unui corset pentru spate ajută la controlul durerilor ce se manifestată la nivelul coloanei vertebrale, la corectarea posturii, le este de real ajutor acelora care au suferit diverse traumatisme în accidente rutiere, au avut fracturi vertebrale sau alunecări de discuri intervertebrale, precum și acelora care suferă de osteoartrită, de boli degenerative de disc etc.

În mod tradițional, multă lume cunoaște faptul că există corsete pentru coloană de mare ajutor la stabilizarea curburii coloanei vertebrale în cazul unor boli precum scolioza, cifoza, lordoza.

Acest dispozitiv medical atenuează durerile de spate și musculare date de o tensiune a curburii spatelui maladivă.

Deși studiile efectuate în clinici importante din lumea întreagă au avut concluzii relativ contradictorii, se consideră totuși pe scară largă că aceste dispozitive medicale pot opri într-un anumit grad agravarea curburii spatelui sau chiar pot reduce această curbură în mod vizibil cu timpul, dacă sunt utilizate consecvent, sub supravegherea unui doctor specialist.

În plus, corsetele pentru coloană sunt purtate și de către acele persoane care au ghinionul unor asimetrii corporale sau alte malformații congenitale, inclusiv ajung să posede o musculatură asimetrică determinată de accidente vasculare cerebrale sau dobândite în urma operații chirurgicale prin care a fost necesară îndepărtarea în mod asimetric a unor mușchi.

Un corset pentru coloana vertebrală poate fi de ajutor inclusiv la egalizarea greutății corporale care să fie susținută pe fiecare picior în parte, cu efecte importante în ceea ce privește schimbarea posturii și îmbunătățirea mersului.

Corsetele pot ajuta mare măsură și la relaxarea coloanei, la atenuarea și prevenirea unor dureri musculare în cazul unor boli cronice sau după traumatisme.

Corsetele au rol preventiv și în cazul anumitor tipuri de hernie abdominală, prin presiunea externă pe care ele o exercită în zona abdomenului, deoarece acționează precum un brâu care împiedică agravarea acestora în timp ce purtătorii respectivelor orteze așteaptă intrarea în operație.

Corsetele pentru coloană sunt și o formă suplimentară de protecție, iar acest lucru este atât de natură fizică, dar mai ales de natură psihică.

Beneficii psihice ale purtării corsetelor pentru coloană

Dacă în ceea ce privește beneficiile pe care diversele tipuri de orteze lombare, orteze cervicale sau corsete pentru spate le pot aduce, în ceea ce privește categoria de avantaje de natură mentală și emoțională pe care asemenea dispozitive medicale le pot avea cercetările sunt cu mult mai puține.

În linii generale purtarea unui corset pentru coloană poate să aibă avantaje foarte mari în privința dobândirii de către persoana purtătoare a unei încrederi mai mari în sine și nu numai

Multe persoane care au purtat corset pentru coloana o perioadă au reușit ca prin acest truc să își mențină o greutate în limite normale după ce au slăbit, deoarece în mod obiectiv circumferința corpului, dar și obiceiurile au fost controlate de către corsetului respectiv.

Precum se cunoaște, un obicei poate să se schimbe în circa 3 săptămâni, fix perioada recomandată de medici pentru purtarea fără efecte adverse a unei orteze pentru coloana vertebrală.

Un corset poate să crească stima de sine a acelor persoane care au suferit abuzuri emoționale sau care s-au simțit nesemnificative cu diverse prilejuri fapt reflectat și prin postura lor aplecată.

O postură a corpului dreaptă, corectă, automat are un efect major și asupra psihicului, schimbă radical percepția pe care o avem despre persoanele cu care interacționăm cu diverse prilejuri, despre diversele evenimente ce apar în viață.

Un corset pentru coloană poate avea un aspect neașteptat inclusiv în tratamentul depresiei, atacurilor de panică, anxietății, deoarece prin presiunea pe care o exercită asupra corpului persoanei, aceasta se relaxează asemeni unui copil atunci când este îmbrățișat.

Corsetele pentru spate ajung de multe ori ca să fie percepute din punct de vedere psihic asemeni unor armuri de către aceia care au avut de suferit abuzuri în copilărie sau chiar în perioada vieții adulte și care, în prezent, au tendința de a se feri de contacte apropiate cu semenii lor, păstrează o anumită distanță, o răceală față de aceștia, în scop conștientizat sau nu de autoprotecție.

Prin purtarea unui corset medical utilizatorii ajung să se simtă mai în siguranță, deoarece aceste dispozitive medicale uneori rigidizate puternic, confecționate din mai multe straturi de țesătură și având și ceva întărituri metalice, îi face să se simtă protejați, deoarece le conferă sentimentul unei autoîmbrățișări, ceea ce le poate permite cu timpul ca să își depășească temerile de a se apropia fizic de alte persoane.

Rigiditatea pe care un corset pentru coloană îl prezintă de multe ori îl face pe utilizator să se simtă mai mult în control, să se poată focusa mai bine asupra a ceea ce este important în viața lui, de aceea își dovedește utilitatea inclusiv în perioadele de tranziție, de schimbări profunde.