Nu putem să concepem e-mobilitatea viitorului fără a discuta și de diverse stații de încărcare electrică cu un randament cât mai bun.
Vrem o alternativă verde cât mai curând care să ne îmbunătățească viața?
Din nefericire va mai rămâne destul de multă vreme doar la stadiul de dorință din lipsa infrastructurii necesare, precum și a unor rețele de soluții inteligente de tarifare urbane, a unui program bine structurat în materie de mobilității energetice la nivel național.
O să spuneți că noi nici măcar drumuri cumsecade nu avem, darămite să ne gândim la e-mobilitate. Cam așa e, doar că viitorul se prăvălește peste noi și până la urmă, pe repede înainte cum ne stă bine românilor, vom ajunge să ne conform și noi trendului mondial.
Alternativa green e bună pentru șoferi, dar și pentru mediul înconjurător, inclusiv pentru aceia ce vor să dezvolte afaceri în domeniu. Vor fi tot mai multe vehicule electrice în circulație (autoturisme, dar și camioane, ca să nu mai vorbim de mijloacele de transport public urban). Iar pentru ele va fi necesară o rețea amplă de stații de încărcare.
Încărcarea rapidă a autovehiculelor electrice este foarte importantă, ceea ce presupune inclusiv un acces ușor la stațiile de încărcare, mai ales când este vorba de șoferi care călătoresc pe distanțe mai lungi.
Până în 2025 se dorește ca autobuzele urbane la nivel mondial (cam 1,2 milioane) să fie măcar în proporție de 50% electrificate, ele fiind în avangarda revoluției în materie de transport public.
Avantajele unui astfel de transport de persoane sunt evidente:
– economie de bani deoarece șoferii autobuzelor, ratelor, autocarelor nu vor putea fura curent, așa cum se întâmplă astăzi cu motorină și benzină (deși, cât de inventivi sunt românii, nu este exclus să reușească și acest lucru!)
-încărcarea electrică se poate face în afara orelor de program;
-se reduce substanțial poluarea atmosferică și fonică a mediului ambiant;
– o asemenea tehnologie nouă rezolvă concomitent mai multe probleme sistemice, economisind banii contribuabililor;
-se fac economii cu combustibilul și întreținerea autoturismelor.
Pe plan mondial tot mai multe companii încearcă să proiecteze stații de încărcare tot mai performante, inteligente, sisteme echilibrate de încărcare mai ales nocturnă a vehiculelor electrice, pentru ca să fie mai atractive pentru utilizatori.
Se caută soluții pentru ca rezidenții din clădirile cu mai multe etaje să își încarce bateriile vehiculelor electrice direct în zona de parcare a locuințelor, fără a fi nevoie de costuri împovărătoare pentru conectarea mașinilor la propriile stații.
Găsirea unor soluții viabile la problema încărcării autovehiculelor electrice în orice loc de parcare este foarte importantă, deoarece mulți dintre șoferii întrebați au răspuns că dacă ar avea posibilitatea ca să își facă plinul de curent la mașina electrică chiar în parcarea proprie, și-ar cumpăra cu siguranță un astfel de vehicul al viitorului.