Pompa submersibilă, de mare ajutor pentru o gospodărie țărănească


pompa-submersibila-jar-5-s-60-6-83-369x369_77

Din ce în ce mai mulți orășeni sunt atrași de viața la țară, dar acest lucru vine la pachet și cu o serie de mici (sau mari!) dezavantaje pe care, cu puțină inteligență, le pot depăși fără probleme.
Dacă de energie electrică cel puțin la început ne mai putem lipsi, deoarece există felinarele, lămpile cu gaz, precum și diverse lămpi și becuri cu led economice care funcționează pe bază de baterii și care pot înlocui cu destul succes iluminarea becurilor clasice, trebuie să recunoașteți că apa curentă este indispensabilă și de aceea toți aceia ce au locuit la bloc, mai ales, au o preocupare de prim ordin în vederea găsirii unor surse de aprovizionare cât mai eficiente (ca debit și costuri) cu acest lichid vital fără de care civilizația actuală nu este posibilă.

Trebuie apă nu doar pentru băut, dar și apă menajeră pentru bucătărie și pentru baie, pentru mașina de spălat fie ea și semiautomată (dacă locuința are curent electric).

Dacă există în curtea casei un puț, o pompă de suprafață sau de adâncime ajută în mare măsură.

Cu ajutorul unor pompe submersibile moderne, apa se poate aduce comod de la adâncimi cuprinse între 8 și 10 m, adică exact de la adâncimea pe care o au în medie fântânile din gospodăriile obișnuite. Totul este ca să existe curent electric pentru ca să nu se scoată apa precum acum câteva sute de ani.

Modelele de pompe submersibile sunt astfel fabricate încât să funcționeze chiar și în cazul unor schimbări neașteptate ale nivelului apei din fântână, ele continuând ca să își facă treaba pentru care au fost proiectate chiar și dacă sunt scufundate incomplet.

Inginerii din domeniu au prevăzut ca ele să se oprească automat când apa din fântână ajunge la un nivel critic, lucru ce are la bază faptul că sunt dotate cu sisteme de protecție plutitore.

Ele reușesc ca să ofere apă potabilă și menajeră casei și grădinii din mediul rural simplu și eficient. Nu costă o avere, cele mai multe pompe submersibile au în diametru foarte redus și pot lucra cu un randament ridicat până la adâncimi de circa 10 (uneori 15 m). Evident, există și pompe speciale mai scumpe pentru puțurile de mare adâncime.

Deși ele se pot achiziționa simplu chiar și online, echipamentele de pompare submersibile pentru fântânile din gospodăriile particulare trebuie alese cu multă grijă, obligatoriu dintre modelele provenind de la producător cunoscuți pe plan internațional.

Înainte de a cumpăra o pompă este bine ca să se măsoare adâncimea fântânii respective. Dacă există date de la cei care au forat fântână, cu atât mai bine, dacă nu, această adâncime se poate măsura și prin forțe proprii utilizând o funie de care e prinsă o greutate sau chiar o prăjină.

Trebuie stabilit cât timp se va folosi pompa (în cursul unei zile), dar și dacă va fi utilizată pe tot parcursul anului sau doar pe timpul verii.

Este bine ca să se colecteze informații despre calitatea apei din puț, respectiv despre prezența particulelor solide (impurități, suspensiilor).

Trebuie stabilit și necesarul zilnic de apă pentru nevoile gospodărești, deoarece pompele submersibile sunt de diferite puteri și în funcție de nevoile dvs. veți putea ca să găsiți modelul potrivit.