Deși s-a inventat deja modelul de flipchart interactiv, mulți utilizatori al acestui mijloc de afișaj preferă totuși ca să rămână la modelele de flipchart clasic și bine face.
Chiar dacă varianta modernă este o soluție completă pentru birou, centre de instruire, săli de clasă, ele nu sunt altceva decât niște tablete de mari dimensiuni cu trepied care înlocuiesc ecranul de perete cu un ecran mobile.
Flipchart-ul clasic este în schimb un obiect office cu un suport pentru foi sau bloc de hârtie. Chiar nu aveți de ce să îl transformați brusc într-un notebook gigant bun de băgat la priză sau cu acumulator. Varianta veche, ce nu se conectează la curent nu necesită cunoștințe special.
Unde mai pui că un flipchart tradițional este ieftin, ușor de folosit, economic, poate fi utilizat de mai multe ori în fața mai multor audiențe diferite, când se face aceeași expunere, este foarte bun pentru grupuri mici de până la 25 și 35 de membri, iar dacă se dorește neapărat, se pot face poze cu telefonul și salvate notițele de pe foi, eventual pot fi montate în așa fel încât să se facă adevărate filmulețe cu ele.
Așadar este o bună soluție pentru orice trainer, chiar dacă nu are un ecran șmecher care se alimentează la curent electric, chiar dacă nu are aură de tableta scumpă, chiar dacă nu este un ecran electronic mobile uriaș pe suport.
Se tot inventează mijloace pentru afișaj care de care mai meșteșugite, dar tot flipchart-ul continuă să fie cel mai eficient obiect de prezentare accesibil tuturor. Echipamentele vizuale de înaltă tehnologie nu vor face în niciun caz prezentarea în locul vorbitorului.
Cele mai multe prezentări sunt livrate înaintea grupurilor mici sau cu 25-35 de persoane sau mai puțin, de aceea flipchart-ul are dimensiunea perfectă.
Avantaje ale utilizării unui flipchart
- Flipchart-urile nu au nevoie de energie electrică.
- Flipchart-urile sunt economice din toate punctele de vedere.
- Trainerul nu este intimidat de mijlocul vizual utilizat, ceea ce permite o calitate mai bună a expunerii.
- Pentru o bună vizibilitate puteți folosi markere colorate foarte ieftine. E bine ca să utilizați culorile foarte deschise (galben, roz sau portocaliu), precum și prea multor culori. Utilizarea unei culori închise și a unei culori accentuate funcționează cel mai bine.
- Puteți scrie „ușor în creion” orice note lângă punctele cheie de care aveți nevoie. Publicul nu le va putea vedea. De asemenea, puteți scrie ceea ce se află pe următoarea foaie. Știind acest lucru vă va permite să introduceți în mod corespunzător următoarea foaie. Și nu veți pierde firul expunerii.
Acestea fiind zise, investiți (o sumă mică) într-un flipchart clasic și nu veți regreta!