Tinerii aflati in goana dupa partea materiala a vietii uita sa se ingrijeasca de propria sanatate, ajungand la un moment dat sa se confrunte cu probleme psihice foarte grave. Aceasta este realitatea secolului al XXI-lea, in care din ce in ce mai multi oameni se intreaba, de exemplu ce este tulburarea bipolara, care sunt cauzele acestei boli, dar si care sunt simptomele ce pot indica aparitia tulburarii la tineri. Recomandat este ca indivizii sa fie cat mai bine informati in legatura cu problemele de sanatate la care sunt predispusi, astfel incat sa stie cum sa le previna intr-un mod eficient!
Ce este tulburarea bipolara?
Cunoscuta si sub denumirea de depresie maniacala, tulburarea bipolara este una dintre afectiunile de care sufera un numar din ce in ce mai ridicat de tineri. Este vorba cu precadere de oameni cu varstele cuprinse intre 25 si 35 de ani care se lasa prada sarcinilor pe care le au de indeplinit zi de zi si uita cat de important este sa se opreasca si sa se relaxeze.
La intrebarea ,,ce este tulburarea bipolara?”, medicii raspund ferm ca este vorba despre o conditie caracterizata de schimbari extreme de atitudine si dispozitie. De exemplu, indivizii pot fi fericiti, iar in urmatorul minut pot sa cada pe panta alunecoasa a unei tristeti inexplicabile.
Cauze
Pe lista cauzelor care pot conduce la aparitia tulburarii bipolare se numara, de cele mai multe ori factorii de mediu. Mai exact, tinerii pot suferi din cauza familiilor instabile din care provin sau din cauza traumelor si a abuzurilor pe care le-au trait in copilarie. In acelasi timp, tulburarea poate aparea si din cauza unui dezechilibru la nivelul organismului, atunci cand creierul nu mai poate functiona in parametri normali.
Simptome
In ceea ce priveste lista simptomelor care pot indica aparitia tulburarii bipolare, ea este una destul de lunga. Printe cele mai importante semne pe care le indica medicii se numara urmatoarele: imaginea slab dezvoltata a propriei persoane, lipsa obiectivelor pe plan personal si profesional, lipsa empatiei fata de cei din jur, relatiile tensionate cu membrii familiei, dar si schimbarile bruste de dispozitie. Mai mult, printre simptomele care trebuie cunoscute se numara si anxietatea, dezinhibarea si sentimentele de insecuritate.
Forme de tratament
Din fericire, tulburarea este tratatabila in prezent. Foarte important este, insa ca tinerii sa constientizeze la un moment dat ca au nevoie de ajutor specializat si sa caute cei mai buni medici care sa ii ajute. De exemplu, terapia cognitiv-comportamentala este cunoscuta pentru minunatele rezultate pe care le ofera pacientilor: in timpul sedintelor, acestia pot discuta deschis despre trairile pe care le au, dar si despre modul in care vad viata per ansamblu, cautand impreuna cu specialistii raspunsurile de care au nevoie.
Psihologii si psihoterapeutii sunt printre medicii care au capacitatea de a ajuta tinerii sa isi redobandeasca echilibrul psihic si fizic. De cele mai multe ori, acestia recomanda pacientilor sa isi schimbe inclusiv modul de viata, sa adopte un plan alimentar sanatosi si, in acelasi timp sa faca sport pe cat de mult posibil!
Autor: D.M.