În ultimele zile, există multe discuții în presa online de pretutindeni despre testarea oamenilor spre a afla dacă au contractat noul coronavirus și, mai ales, referitor la care dintre sunt testele cele mai eficiente.
Care sunt tipurile de teste în prezent pe piață?
Astăzi există pe piața din România două tipuri de teste: RT-PCR și teste rapide (serologice).
Care sunt diferențele de bază dintre un test RT-PCR și un test covid pcr?
Testul RT-PCR stabilește în timp real de reacție în lanț a polimerazei.
În cazul efectuării acestui tip de testare, cu un tampon sunt colectate secreții din interiorul nasului și gurii pacientului, iar acest materialul este trimis la un laborator dotat cu o aparatură specială. Noul coronavirus Sars-Cov-2 este detectat doar în faza activă a bolii.
Testul rapid pentru depistarea coronavirusului urmărește identificarea anticorpilor care garantează apărarea organismului și sunt prezenți în sângele pacientului după ce pericolul a trecut.
În acest caz, este vorba de IgM și IgG .
În testul rapid, ce înseamnă IgM și IgG?
În primul rând, IgM (imunoglobulina M) este primul anticorp produs de organism într-o nouă infecție.
În al doilea rând, IgG (imunoglobulina G) este foarte specifică și, prin urmare, eficientă pentru boala în cauză.
Testul rapid pentru Covid-19 se numește așa deoarece dă un rezultat relativ fidel la câteva minute după colectarea sângelui pacientului (fără a fi necesar să fie trimis pentru analiză într-un laborator) și pentru că este similar cu un test de sarcină (adică se poate face și de către persoana ce se testează singură, chiar dacă nu are cunoștințe de medicină).
Însă, marea lui deficiență faptul că el este pozitiv la doar ceva timp după debutul simptomelor bolii COvid-19.
Timpul necesar pentru ca organismul să producă fiecare dintre acești anticorpi (IgM și IgG) nu este bine definit. Astfel, se estimează că testele au doar un rezultat pozitiv cel mai corect între a 7-a și a 14-a zi de la debutul simptomelor.
Avem acum în România ambele tipuri, dar încă în număr insuficient, deci nu este posibilă deocamdată testarea în masă.
Cine poate face testul rapid pentru coronavirus?
În prezent, testarea gratuită este indicată doar pentru pacienții cu forma severă a bolii, cu alte cuvinte, care au nevoie de spitalizare și pentru profesioniștii din domeniul sănătății cu simptome de gripă.
Persoanele care vor să se autotesteze sau să fie testate trebuie ca să își achiziționeze singure testul respectiv.
De ce este important să testăm mai multe persoane?
Pentru a avea o imagine cât mai fidelă despre numărul real de cazuri din România. De fapt, ar fi mai bine să fie testați toți pacienții cu simptome.
De ce nu sunt testate persoane cu simptome ușoare?
Întrucât capacitatea de testare a țării nu a atins încă nivelurile care permit testarea tuturor pacienților, pentru că nu sunt fonduri, așa încât s-a decis testarea doar a celor cu cea mai severă formă a bolii, sau a persoanelor asimptomatice care primesc totuși tratament.
RT-PCR este cel mai bun mod de verificare, dar și testele rapide au însemnătatea lor care nu poate să fie ignorată în această pandemie care ne-a dat tuturor viețile peste cap.
Există posibilitatea ca rezultatul testului pentru coronavirus să fie greșit?
Da, este posibil! Este ceea ce medicii numesc un rezultat fals pozitiv sau fals negativ.
În cazul RT-PCR, există o secvență și o tehnică pentru colectarea și analiza materialului care reduce mult gradul de imprecizie.
Virusul, pentru a fi detectat, trebuie să fie prezent în nasul și gura pacientului. Deoarece fiecare pacient are nevoie de un anumit timp pentru a avea și a elimina virusul, cea mai bună perioadă pentru colectare este încă obiect de studiu pentru specialiștii din diferite țări ale lumii.
În cazul testului rapid de coronavirus, sensibilitatea kit-ului este esențială, pentru a elimina pe cât posibil erorile.
Se poate face testul într-o clinică privată sau doar într-un spital?
Este necesară o solicitare medicală pentru a achiziționa din fonduri proprii un asemenea test rapid?
În prezent, datorită disponibilității scăzute a testelor, în special a RT-PCR testele sunt efectuate gratuit doar la pacienții spitalizați.
Cu toate acestea, în curând, vor fi tot mai multe teste disponibile în țară (RT-PCR și rapide), așa încât oricine va putea contra cost ca să își facă o asemenea verificare medicală.
Un test rapid pentru coronavirus puteți achiziționa online de la clinica OK. Iar prețul de vânzare este unul extrem de mic, așa încât o să vă surprindă în mod foarte plăcut.