
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/confortabil-comod-placut-maternitate-3242264/
Iată o întrebare pe care foarte multe mămici şi foarte mulţi părinţi care au bebeluşii alimentaţi cu lapte praf şi-o pun în mod frecvent. Bebeluşii hrăniţi la sân de regulă au foarte multe scaune zilnic şi udă foarte multe scutece, în timp ce, bebeluşii hrăniţi cu lapte praf pot suferi de constipaţie, iar constipaţia nu este tocmai o experienţă plăcută.
Deşi multe mămici sunt de părere că dacă bebeluşul nu are cel puţin 1-2 scaune zilnic, suferă de constipaţie, medicii ţin să le contrazică, susţinând că aceasta afecţiune la bebeluşi se manifesta prin existenţa unui scaun cu o consistenţă foarte tare, de forma unor biluţe, mai rar de 3-4 zile, care iese cu mare dificultate.
Cum ştii că bebeluşul este constipat?
Este destul de uşor ca mămicile să îşi dea seama când bebeluşul este constipat sau nu. Aceasta afecţiune se manifestă de regulă printr-un abdomen ferm la atingere, o burtică tare, eliminarea scaunului cu mare greutate, chiar cu plâns. În plus, scaunele bebeluşilor constipaţi sunt tari, se prezintă sub forma unor biluţe uscate, iar bebeluşul este tare neliniştit şi plânge. Frecvenţa scaunelor este mică, iar consistența scaunelor este tare, de regulă bebeluşii constipaţi refuzând să mănânce la fel ca înainte.
Este important ca părinţii să analizeze conţinutul scutecului sau scaunului pentru a-şi da seama dacă bebeluşul este constipat sau nu.
Cauze ale constipaţiei – poate fi laptele praf o cauză a apariţiei constipaţiei la bebeluşi?
Aşa cum este binecunoscut, cea mai frecventă cauza a constipaţiei este alimentaţia, atât la adulţi, cât şi la copii. Bebeluşii alăptaţi la san au şanse mai mici să se constipe, însă pe măsură ce alimentaţia le este diversificata, creşte șansa de a se constipa mai des. În cazul bebeluşilor alimentaţi cu lapte praf, tranzitul este mult mai lent. Sunt formule de lapte care constipa, care conţin o cantitate mult prea mare de fier sau care nu reprezintă o alegere foarte bună.
Cert este că, în momentul în care bebeluşii se constipa, părinţii iau în calcul schimbarea laptelui praf pentru a scăpa de această problemă. Sunt pe piaţa formule de lapte bogate în fibre, probiotice şi prebiotice care reglează tranzitul intestinal al bebeluşului. De asemenea, se recomandă folosirea corectă a cantităţii de lapte praf preparate pentru bebeluşi, pentru că o formulă mult prea concentrată poate produce deshidratare şi chiar constipaţie.
Remedii pentru constipaţia la bebeluşi
Părinţii care caută remedii pentru constipaţia la bebeluşi trebuie să ştie că acestea includ:
· activitate fizică – deşi bebeluşii nu se pot deplasa în picioare, se recomandă mersul de-a buşilea, stimularea copilului prin rotirea picioarelor în sens de bicicletă;
· bai calde;
· schimbările planului alimentar, începând de la formula de lapte praf, continuând cu eliminarea alimentelor care constipa;
· hidratarea cu un aport suplimentar de lichide sub formă de apă şi sucuri naturale;
· masajul pe burtică;
· fructe care au efecte laxative – pere, piersici, prune, mere, etc;
· măsurarea temperaturii rectale cu termometru, care stimulează tranzitul intestinal.