
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/apus-arbori-campuri-centrale-325944/
După un secol de evoluție, mulți oameni au realizat că trebuie să evităm utilizarea surselor de energie limitate și poluante. În ciuda politizării problemei, industria energetică transmite că acești combustibili fosili nu sunt doar nepotriviți din punct de vedere ecologic, ci și din punct de vedere economic. Mai nou clienții pot alege un furnizor energie electrică verde și astfel omenirea se îndreaptă încet spre surse regenerabile și mai curate.
Energia regenerabilă este generată din surse inepuizabile, cum ar fi soarele și vântul.
De exemplu, în Statele Unite ale Americii, în 2018, aceste surse de energie regenerabilă și alte surse au furnizat aproximativ 10% din necesarul de energie al SUA.
Biomasa este regenerabilă, dar este posibil să nu fie durabilă, iar etanolul este utilizat în principal pentru combustibilul vehiculului, mai degrabă decât pentru electricitate. Acest lucru se poate schimba în viitor cu noi evoluții științifice.
Energia hidroelectrică este cea mai mare sursă de energie regenerabilă din lume, bazându-se pe baraje pe scară largă coordonate de guvernele lumii. Dar haideți să analizăm modul în care obținem electricitatea din surse regenerabile de energie eoliană și solară.
Cum funcționează energia eoliană?
Vântul generează electricitate prin rotirea lamelelor unei turbine, care învârte magneți, generând tensiune. Energia eoliană este una dintre industriile energetice cu cea mai rapidă creștere, de peste trei ori în ultimul deceniu. Ea se adaugă energiei hidroelectrice în ceea ce privește producția de energie electrică.
Energia eoliană își are originea în vechile mori de vânt individuale din fermele izolate. Există și acum astfel de sisteme eoliene izolate. Dar energia eoliană a devenit a doua cea mai mare sursă de electricitate regenerabilă, datorită parcurilor eoliene mai mari și răspândite la scară largă.
Parcurile eoliene de pe uscat și offshore generează de la 100 de kilowați la câțiva megawați de energie electrică. Parcurile eoliene offshore sunt situate în ape deschise, unde se pot utiliza turbine mai mari pentru a produce și mai multă energie. În unele state din SUA (inclusiv Oklahoma și Texas, bogate în petrol) mai mult de 20% din electricitate este asigurată de vânt.
Cum funcționează energia solară?
Utilizarea panourilor solare a crescut cu 35% în ultimul deceniu și datorită evoluției tehnologiei costurile pentru producerea și întreținerea lor s-au redus aproape la jumătate. Celulele fotovoltaice din panourile solare conțin siliciu semiconductor, care transformă energia din lumina soarelui în energie de curent continuu (DC). Invertoarele schimbă curentul continuu în curent alternativ (AC), care este utilizat în casă. alimentat în baterii sau în rețeaua electrică a distribuitorului de energie.
Panourile solare pot forma sisteme de energie off grid (fie în afara rețelei) sau on grid (conectate la rețeaua), ferme solare comunitare sau instalații solare la scară utilitară.