Daca ai avut ghinion in 2021 pe motiv de pandemie si nunta pe care doreai ca sa ti-o faci s-a amanat spre imensa ta dezamagire, cu siguranta ai vrea sa aiba loc macar in anul ce vine.

Organizezi un eveniment privat anul viitor? Nu uita de programul artistic!
Presupunand ca ai gasit o locatie libera in 2022 sau pur si simplu ai undeva, aproape de Bucuresti, loc suficient pentru invitatii tai, mai ramane si problema programului artistic.
Pentru ca evenimentul tau nu s-a mai desfasurat pe motive de criza sanitara mondiala, probabil ca formatia folclorica la care te-ai gandit initial nu mai poate ca sa vina si peste cateva luni, asta in conditiile in care extrem de multe cupluri vor sa isi organizeze evenimentele de familie. Si poate ca s-au programat deja, iar tu cumva ai ramas fara profesionisti adevarati care sa tina energia nuntasilor foarte sus in ziua cea mare, sa nu te multumesti cu un program artistic de conjuctura, de slaba calitate.
Ansamblul Doinita de la Casa Studentilor din Bucuresti iti sare prompt in ajutor, iar petrecerea ta va fi salvata si, cel mai important, va fi in mod real una memorabila.
Componentii ansamblului folcloric amintit, condusi de respectatul Gheorghe Leasa, au multa experienta in materie de dansuri populare romanesti, plus ca sunt atat de tineri, frumosi, debordand de vitalitate, incat vor putea insufleti evenimentul in cauza asa cum nici macar nu ai fi visat.
Indiferent ca te-ai gandit la niste dansuri executate pe ritmuri usor recognoscibile din Muntenia, Oltenia, Moldova, Ardeal – Fagaras, Ardeal – Bistrita-Nasaud, Banat, Bihor, Maramures sau Dobrogea, ansamblul Doinita se va descurca de minune si toata lumea de la nunta se va prinde in joc.
Jocul Calusarilor cu ansamblul folcloric Doinita de la Casa Studentilor Bucuresti
Inclusiv daca doresti ca petrecerea ta sa fie una cu totul speciala, iar dansatorii sa execute jocul Calusarilor, o sa vezi ca si acest lucru este posibil!
Avand o origine precrestins, dansul calusarilor este legat de cultul Soarelui datator de viata. Calusarii executa nu un simplu joc, ci un adevarat ritual magic, ce evolua initial în jurul unui alun, denumit calus, iar în cadrul acestuia, cei ce joacă sunt flacai initiati dupa un ritual secret, pentru a fi demni de acest dans.
In ceea ce priveste simbolismul fantastic al straielor calusarilor, traditional trebuie spus ca dansatorii primesc toiage si broboade pestrite de la fetele de maritat, intrucat astfel vor fi protejati de boli peste cei care iau parte la acest ritual (dansatori si privitori). Clopoteii purtati de calusari la picior au, de asemenea, rolul expres de a alunga spiritele rele prin zgomotul asurzitor (dar totusi placut) pe care il fac, iar hainele de culoare alba cu motive traditionale rosii sunt anume alese pentru a-i feri pe calusari de deochi.
Un personaj de prim ordin al trupei de calusari: Mutul. Acesta are o masca confectionata din piele de capra pe chip si care are ca scop atragerea interesului spectatorilor. Spre deosebire de masca medicinala pe care o purtam in pandemie, care tinde sa ne uniformizeze pe toti, sa ne depersonalizeze, masca Mutului este din alta gama.
Astfel, in tot timpul jocului ritualic al calusarilor, Mutul intra si iese din dans doar aparent haotic, intotdeauna surprinzator, incercand ca sa ii faca pe calusari ca sa greseasca pasii, sa ii desincronizeze, ca mai apoi sa poata avea motiv justificat de a-i pedepsi. E nevoie de multa focalizare din partea dansatorilor ca sa pastreze ritmul, sa nu fie deturnati.
Nimeni nu se supara insa, nici dintre cei ce fac parte grupul de dansatori, nici dintre privitorii jocului, deoarece Mutul are o misiune extrem de importanta: este cel care delimiteaza un spatiul sacru, alaturi de Vataf, seful care coordoneaza ceata de calusari. Vataful tine steagul si este responsabil inclusiv cu vindecarile, dar este credincios Mutului (ca element la Haosului care impinge lumea inainte) si i se supune acestuia in timpul jocului.
Jocului calusarilor a avut de la bun inceput semnificatii magice, ezoterice, reprezentand un ritual mistic, o experienta ce este deasupra simturilor, simbolurilor si dansurilor obisnuit.
Categoric, dincolo de simbolistica bogata a acestui dans initiatic, el reprezinta poate cel mai original dans al poporului roman (alaturi de hora), pentru ca face parte din valorile si ADN-ul poporului nostru.
Informatii de contact:
Calea Plevnei 61, Bucuresti
0726 926 677
ans.doinita@yahoo.com