
Totul începe de la servere. Serverele sunt calculatoare cu software special care stochează conținutul existent pe internet. Serverul firmelor de hosting rulează constant, ceea ce asigură accesul continuu la site. Dar pentru a pune datele pe un asemenea server, trebuie mai întâi să închiriem un loc și o capacitate pe acesta, adică o găzduire online de la o firmă specializată.
Găzduirea reprezintă, dintr-un alt punct de vedere, un serviciu de furnizare a resurselor de pe un server pentru găzduirea fișierelor; un loc pentru stocarea informațiilor care vor fi afișate pe un anumit site.
Tipuri de găzduire
Orice persoană care creează o pagină web găzduită pe un astfel de server încarcă pe el fișiere diverse: poze, text, videoclipuri, înregistrări audio etc.
Teoretic poți să găzduiesc toate aceste fișiere acasă, pe un calculator care să fie server, dar nu e o idee bună, mai ales acum când curentul costă enorm, penele de curent sunt la ordinea zilei și când ți-e lumea mai dragă poți să pierzi tot.
Este o idee proastă să faci un server pe un PC de acasă, pentru că o pană accidentală de curent și atât – serverul s-a prăbușit pentru că a rămas fără curent. Obligatoriu, accesul la server trebuie să fie non-stop, 24/7. Iată de ce, pentru buna funcționare a site-ului și pentru a ține stresul departe de tine, cel mai ieftin este ca să îți iei un abonament de web hosting de la o companie specializată din domeniu.
Ca să facem un pas mai departe, trebuie să vedem acum care sunt cele mai frecvente tipuri de găzduire dintre care poți să alegi ce ți se potrivește mai bine.
Găzduirea partajată
Găzduirea partajată sau virtuală se referă la împărțirea resurselor serverului cu alți clienți ai firmei de hosting. Acest tip de găzduire este cea mai populară, deoarece reprezintă o opțiune ușoară pentru lansarea de mici proiecte virtuale, inclusiv de micimagazine online sau de firme ce oferă diferite servicii (psihologie, avocațiale, numerologie etc.).
Inițial, resursele partajate sunt la început distribuite în mod egal între toți clienții:
- cantitatea de RAM;
- puterea de calcul;
- timpul pe procesor.
Dar mai trebuie să știi că performanța unor proiecte mai mari consumatoare de resurse afectează calitatea altor site-uri sau proiecte web (inclusiv dacă e vorba de testări pentru diferite idei online. Informaticienii chiar spun că este ca și cum ai trage plapuma doar peste proiectul tău mare ahtiat după resurse: atunci proiectele clienților vecini vor începe să încetinească.
Găzduire în cloud
Găzduirea în cloud constă din mai multe servere care se înlocuiesc între ele în caz de avarie: tot traficul este redirecționat către un alt server cu funcționare normală. Proiectul funcționează fără întrerupere chiar și dacă ai provocări mari. Găzduirea în cloud chiar îți poate economisi bugetul, dacă ai un site, un magazin online, o afacere importantă: plătești doar pentru resursele folosite.
Găzduire fizică dedicată
O variantă stabilă și puternică este aceea unui server local personal cu resurse alocate doar pentru proiectul tău. Așa o să te bucuri nu doar de autonomie față de alți clienți ai firmei de autonomie și un grad de securitate superior. Problema este că pentru a configura găzduirea, ai nevoie de o echipă de programatori bune, nu te poți descurca singur.
Criterii de alegere a tipului de găzduire
- Performanţă
Performanța este dată de suma puterii și vitezei de încărcare a unui site web.
Puterea = cantitatea de sarcină pe care o poate suporta serverul pe unitatea de timp. Fie că este vorba despre un trafic crescut al utilizatorilor, copii de rezervă sau încărcări de imagini.
Viteza = timpul în care găzduirea caută și afișează informații despre pagină clientului pe ecran. Viteza de încărcare este măsurată folosind instrumente și servere precum Google PageSpeed Insights sau Seolik. Pentru o analiză mai bună, specialiștii ne sfătuiesc ca să compari rezultatele între regiuni.
Timp de încărcare a întregii pagini:
- de la 0,0 la 1,0 secunde – foarte rapid;
- 1,0 până la 2,0 secunde – rapid;
- de la 2,0 la 3,5 secunde – mediu;
- 3,5 până la 5,5 secunde – încet;
- de la 5,5 secunde – foarte încet.
Preț
Costul mediu pe pagină standard pentru furnizorii de găzduire este aproximativ același.
Reputația firmei de hosting
Evaluarea furnizorului ar trebui să fie făcută în funcție de trei caracteristici:
- perioada de lucru pe piață;
- recenziile clienților;
- numărul de clienți acum.
O bază mare de utilizatori fideli de găzduire și mulți ani de muncă cu rezultate excelente îți dau garanție despre fiabilitatea furnizorului.
Alege un serviciu hosting bun de la găzduire.ro!
Date contact:
Denumire: H88 Web Hosting SRL
Adresa: Str. Calea Floreasca nr. 169, Cladirea IPA, Etaj 2, Camera 4, Sector 1, 014459, București, Romania
Pagina de Facebook: Găzduire.ro