Chiar dacă nu ești prea ahtiat după știrile politice, cu siguranță ești interesat de prognoza meteo.
Când mergi într-o excursie de weekend sau într-un concediu estival mai lung la noi în țară, pe malul Mării Negre, nu-i așa că ești nerăbdător ca să afli din vreme dacă va ploua sau dacă soarele va străluci cu multă putere? Mai ales dacă vrei să stai la plajă, să înoți în valurile sărate, chiar contează dacă va fi rece sau cald!
Iată de ce a arunca o privire la prognoza meteo pentru litoral este esențială pentru oricine. La nivel personal, prognoza meteo te ajută ca să alegi hainele, să decizi dacă e cazul să iei sau nu o umbrelă, o geacă sau o pelerină de ploaie. Inclusiv dacă merită ca să mergi spre Constanța ori spre obiectivele dobrogene atât de populare în rândul românilor.
Prognoza meteo și comunicarea merg întotdeauna mână în mână
De când datează primele observații meteo?
Informații arheologice despre interesul pentru meteorologie a început cu aproximativ 10.000 de ani în urmă, adică de când omul modern a început să se stabilească într-un loc și să-și planteze hrana.
Totuși, primele date meteorologice (așa cum le înțelegem astăzi) au apărut în contextul navigației, activitate care a dat un mare impuls cunoștințelor meteorologice. Primele înregistrări de prognoză sunt din secolul al XIX-lea, realizate la Londra, Anglia, de către Robert Fitzroy, căpitanul navei naturalistului englez Charles Darwin. (Vă mai amintiți de Emil Racoviță?) Înaintea lui, unele variabile atmosferice au fost măsurate prin instrumente rudimentare, dar care au oferit și ele ceva informații izolate de condițiile meteorologice.
La începutul secolului al XX-lea, odată cu inventarea radioului, informațiile meteorologice au început să fie mai rapid difuzate și prognozele meteo au început să fie transmise navelor. Prima difuzare a unui buletin de prognoză meteo prin radio a avut loc la Boston, în 1925. Prin televiziune, prima dată s-au difuzat știri meteo în 1936, la BBC.
Meteorologia este de bază și pentru agricultură, pentru navigația maritimă și aeriană, precum și pentru studiul din ce în ce mai important al schimbărilor climatice.
Cum se colectează datele meteorologice?
Colectarea datelor meteorologice se realizează manual și automat, prin instalarea de stații meteorologice . În ele, există echipamente care obțin informații despre direcția și viteza vântului, temperatură, umiditate, ploaie, evaporare, radiație solară și presiunea atmosferică.
La stațiile meteorologice, analizele meteo sunt efectuate folosind instrumente specifice utilizate pentru prognoză. Aceste stații au cele mai moderne dispozitive de măsurare a variabilelor climatice.
Prognoza meteo este produsul care ajunge la utilizator după mai multe analize făcute de meteorologi. În spatele acestui rezultat se află multe operații și analize matematice care sunt necesare pentru interpretarea a ceea ce s-ar putea întâmpla.
Meteorologul trebuie să știe cum este atmosfera atunci când adună și evaluează comportamentul, prin diagnosticarea imaginilor satelitare, hărți de suprafață și date observate. Aceste date observate sunt un punct de plecare pentru o simulare matematică a ceea ce vede atmosfera pentru starea viitoare. Prognoza meteo numerică este folosită ca unul dintre cele mai importante instrumente meteorologice din ultimii ani.
Diferența dintre Vremea Meteorologică și Climă
Clima: constituie starea medie și comportamentul statistic al variabilității parametrilor meteo (temperatură, ploaie, vânt etc.) pe o perioadă suficient de lungă a unei localități. Perioada recomandată este de 30 de ani.
Vremea: ansamblu de condiții atmosferice și fenomene meteorologice care afectează biosfera și suprafața pământului la un moment și un loc dat. Temperatura, ploaia, vântul, umiditatea, ceața, înnorarea etc. formează setul de parametri meteo.
În prezent, prognozele meteo au atins rate de peste 85% pentru primele trei zile și se bazează pe următoarele elemente principale: rețeaua de observații, modele numerice și meteorologi. Cu cât cantitatea, acoperirea și acuratețea informațiilor sunt mai mari, cu atât calitatea prognozelor este mai bună. Din analiza datelor meteorologice, rezultatele modelului și ținând cont de particularitățile fiecărei regiuni, meteorologii evaluează condițiile meteorologice, pregătesc prognoze și le comunică societății. Deoarece cantitatea de informații este foarte mare, provocarea este de a o interpreta și de a o aduce publicului eficient și clar.
Pentru că tinerele generații nu prea se mai uită acum la programele de știri de la televizor, acolo unde prognozele meteo sunt anunțate zilnic, internetul este la ordinea zilei. generația Z caută aceste informații cel mai frecvent pe telefon. Tocmai de aceea, toate ziarele online care se respectă, cât și unele site-uri de internet generaliste sau specializate aduc și ele date fiabile despre prognoza meteo.
Totuși, cel mai bine este ca să accesezi nu un ziar național de pe net, ci mai degrabă unul regional online, care îți poate furniza niște date mult mai exacte, chiar de la fața locului. Ziuaconstanta.ro este o astfel de publicație virtuală pe care ar trebui să o ai în vedere dacă te interesează vremea de pe litoral.
și eu mă uit pentru știrile meteo pe site-ul celor de la Ziarul de Constanța
ApreciazăApreciază